Diyabet pankreas salgı bezinin yeterli miktarda insülin üretememesi durumunda veya üretilen insülin hormonunun kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinmektedir.
Ülkemizdeki en yaygın kronik hastalıkların başında gelir. Diyabetin önemli sebeplerinin başında sağlıksız beslenme gelmektedir. Şeker oranı ve yağ oranı yüksek hazır gıda tüketimi bu hastalığın ortaya çıkma sebeplerindendir. Fakat tip 1 diyabet otoimmün bir hastalıktır. Genetik geçişlidir. Tip 2 diyabet ise genellikle 40 yaş üzeri kişilerde sağlıksız kişilerde görülür.
Şeker hastalığı vücuda kalıcı hasarlar bırakabilen, organlara verdiği hasarlar yüzünden organların işlevlerini yitirmesine sebep olan hatta ölümcül olabilen bir hastalıktır.
Retinopati göz sinir hasarlarına denmektedir. İlerlemiş şeker hastalığı önlemler alınmadığı taktirde göz sinir tahribatına yol açabilir. Kişilerde göz kuruluğu, göz bozuklukları hatta görme bozuklukları ve körlüğe kadar ulaşabilen kalıcı etkiler bırakabilir.
Şeker hastalığının en sık görülen etkilerinin başında sinir bozuklukları gelir. Şeker hastalığının verdiği hasar, hastalarda genellikle duyu kaybı olarak gözlemlenir. Şeker hastası bireyler öncelikle ayaklarının ısınmadığını ya da çok sıcak olduğu şikayeti ile doktora başvururlar.
Bu durum çok sık rastlanır. Sinirlerin çalışmaması damar tıkanıklığıyla birleştiğinde çok daha kalıcı sorunlara yol açar.
İlerlemiş şeker hastalığının en yaygın etkisi erkeklerde iktidarsızlık olarak gözlemlenmektedir. Hatta şeker hastalığı iktidarsızlığın başlıca sebeplerinden biri olarak görünür. Üreme organlarını besleyen damarların tıkanmasına ve hatta damar yapısının bozulmasına sebep olduğu için yaşı ilerlemiş erkek hastalarda iktidarsızlık en yaygın görünen etkilerden biridir.
Böbrek yetmezliği çeken hastaların üç de biri ilerlemiş şeker hastalığına sahip. Diyabetik nefropati olarak bilinen bu durum şeker hastalığının neden küçümsenemeyecek bir hastalık olduğunu gözler önüne seriyor.
Böbrek yetmezliğine sahip olmak bireyleri diyalize bağlı bir yaşam sürmeye zorluyor.
Şeker hastalığı dolaşım sistemini hedef alıyor. Damar sistemlerinde yarattığı tahribat vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkıyor. Beyin damarlarına verilen hasarlarda da oldukça yaygın.
Beyin damarı hasarları, denge kaybı, baş dönmesi gibi durumlarda gözlemleniyor. Hastalarda bunamadan beyin kanamasına kadar birçok ciddi probleme yol açabiliyor.
Kalp damar problemleri çağımızın en yaygın hastalıklarından. Kalp hastalıklarının ortaya çıkmasının sebeplerinden biri de şeker hastalığı. Kalbi besleyen damarların tıkanması bu hayati damarlarda oluşan bozulmalar, hastalarda kalp yetmezliği, kalp krizi gibi durumların oluşmasına sebep oluyor.
Tansiyon, kolesterol ve trigliserit sevilerinin düzenli olarak ölçülmesi ve şeker hastalarının kalp sağlığını koruyabilmeleri için son derece önemli.
Damar Tıkanıklığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazısından konu ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Şeker hastalığı tıp literatüründe tedavisi olmayan hastalıklar sınıfına dahildir. Ancak bugün sağlıklı beslenme ve şeker hastalığı ile savaşta çok ciddi etkileri olan tıbbi bitkilerden faydalanarak hastalığın yaratacağı komplikasyonların önüne geçilebilmektedir.
Modern tıbbın bir dalı olan fitoterapi ile ilgili çalışmaların artması sayesinde bu hastalığın tedavisinde ve önleyebilme aşamasında hangi bitkilerin özlerinin kullanılması gerektiğini iyi biliyoruz.
Şeker hastaları öncelikle beslenmelerine dikkat etmeli, hastalığın süreci iyi bir şekilde takip edilmeli, geleneksel tıbbın yanı sıra tıbbın bir dalı olan bitkisel tedavi alanındaki çalışmalardan faydalanılarak hastalığın kontrol altına alınabildiği unutulmamalıdır.